Det är jag som är Anna Lindberg!

Jag förstår att många ifrågasätter om jag någonsin haft ett val, simhopp måste ha varit det enda alternativet. Det stämmer att jag som liten inte valde att spendera otaliga timmar i simhallen. Men jag älskade det, att hoppa var det bästa jag visste. Att jag har föräldrar som tagit medaljer i alla valörer och mästerskap underlättade bara i min satsning. Jag har haft föräldrar som vet vad en elitidrottssatsning innebär och de har alltid funnits där och stöttat mig. Det är mina föräldrar jag ska tacka för att simhoppningen blev en naturlig del i mitt liv.

Jag är till viss del väldigt lik min mamma. Otroligt fokuserad, strukturerad och målinriktad. När vi gick in i bubblan tycktes det kanske för många som att glädjen försvann, det var vårt sätt att fokusera. Vi visste vart vi var på väg och vi visste på vilket sätt vi skulle ta oss dit. Pappa har alltid vägt upp vår seriösa sida med skratt och lättsamma inslag vilket har varit otroligt viktigt för mig. Någonstans mitt i allt allvar i en seriös satsning är det viktigt att tillåta sig själv att bara njuta och ha roligt. Min äldre bror David simmade på elitnivå men valde istället att utbilda sig och arbetar idag som advokat. 

1996 OS i Atlanta, jag var långt ifrån journalisternas dröm. En liten blygsam tjej på fjorton år som svarade ja, nej eller kanske på allt och bjöd sällan på överraskningar. Förutom när jag fick nog av tjatet om min mamma och klart och tydligt förklarade att det var jag som hoppade och inte hon. Där och då fick jag min egen identitet som simhopperska och jag var inte längre enbart Ulrika Knapes dotter.

Jag hade det lätt som junior, jag var enormt ambitiös och jag älskade att träna och tävla. Åren mellan OS i Atlanta och OS i Sydney 2000 var framgångsrika och jag lyckades bra både som junior och senior. Efter OS i Sydney stötte jag på mina första motgångar i idrottskarriären och åren mellan OS i Sydney och OS i Aten blev utmanande för mig. Jag kämpade för att komma tillbaka år efter år och det gjorde att glädjen inte fanns där som den gjort innan. Så här i efterhand kan jag konstatera att jag lärde mig enormt mycket under den här tiden, både om mig själv och om hur jag lärde mig att hantera motgångar.

Efter besvikelsen i Aten hade jag två val, förändra min situation eller lägga baddräkten på hyllan. Jag bestämde mig för att fortsätta och inledde ett samarbete med Ulf Karlsson och Christian Augustsson. Ulf ansvarade för all fysträning utanför den simhoppsspecifika träningen och Christian hjälpte mig som mental rådgivare. 2006 tog jag mina första EM-guld på 1 och 3 meter i Budapest! På OS i Peking 2008 blev jag 6:a. 

Ulf Karlsson är en stor förebild för mig och kom att betydde oerhört mycket för mig i slutet på min karriär. Ulf har förmågan att balansera ett målinriktat och seriöst arbete med skratt och humor. Han vet vad som krävs för att ta sig hela vägen, men glömmer för den sakens skull inte bort värdet i att varje dag genomföra arbetet på ett glädjefyllt sätt.

Efter OS i Peking 2008 tog jag en paus från simhoppningen och i maj 2009 föddes Yelverton. Jag hade inte haft några planer på att ta upp min simhoppskarriär men det tog inte lång tid förrän jag bestämde mig för att satsa vidare mot OS i London.

Med nya förutsättningar och ett nytt sätt att se på livet tog jag mitt simhoppande till en helt ny nivå. Resultatet blev EM guld 2011 i Turin och dubbla EM guld 2012 i Eindhoven. OS i London samma år blev min sista tävling och slutet på en lång och fantastiskt rolig idrottskarriär.

Vid sidan av simhoppningen har jag studerat personligt ledarskap på IHM i Stockholm, konst och design, inredning, anatomi och fysiologi, coaching och ledarskap. Idag driver jag tre olika bolag, Mollis AB, Mitt bästa LedarJag AB och Anna Lindberg AB. 

Jag har tre barn, Yelverton,Hector och Haylie och njuter av livet så mycket det bara går:) 

Meriter

OS

Atlanta 1996: 8:a 3 m
Sydney 2000: 5:a 3 m
Athen 2004: 19:e 3 m
Peking 2008: 6:a 3 m
London 2012: 10:a 3 m

VM

Perth 1998: 4:a 3 m
Fukuoka 2001: 5:a 3 m
Barcelona 2003: 6:a 1 m
Montreal 2005: 4:a 3 m , 4:a 1 m
Melbourne 2007: 4:a 3 m, 4:a 1 m, 5:a 3 m synchro

EM

Sevilla 1997: BRONS 3 m
Helsingfors 2000:  BRONS 3 m
Budapest 2006: GULD 1 m och 3 m
Eindhoven 2008: GULD 1 m
Budapest 2010: SILVER 1 m
Turin 2011: BRONS 1 m och GULD 3 m
Eindhoven 2012: GULD 1 m och 3 m

JUNIOR-VM

Kina 1995: SILVER 1 m
Malaysia 1997: GULD 1 m och 3 m, BRONS 10 m
Tjeckien 1999: GULD 3 m och SILVER 1 m

JUNIOR-EM

8 GULD

SM

73 GULD

Anna Lindberg, EM Budapest 2006.